Suudi Turizm Kalkınma Ajansı (STA), “Vizyon 2030” stratejileri kapsamında Suudi Arabistan’ın hızla gelişen kültür ve turizm olanaklarını ve cazibe merkezlerini Türk seyahat severlere tanıtmak için bir kampanya başlattı.
Suudi Arabistan’ın gelecek vadeden turizm olanaklarını çeşitlendirme konusundaki çalışmalarının bir parçası olan bu proje ile, aynı zamanda iki ülke arasındaki kültürel alışverişi teşvik etmek ve bağları güçlendirmek de hedefleniyor. “Arabistan’a Hoş Geldiniz: Eşi Benzeri Olmayan Bir Destinasyon” başlıklı tanıtım kampanyası kapsamında Suudi Arabistan’ın zengin tarihi ve kültürel mirasının, doğa harikalarının ve modern cazibe merkezlerinin Türk gezginlere tanıtılması amaçlıyor. Suudi Arabistan, farklı doğal zenginlikleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi mekanları ve hareketli şehirleriyle, yeni deneyimler ve maceralar arayan Türk turistler için cazip bir destinasyon olma özelliği taşıyor. Antik kent Al-Ula’nın eski Nabatean kalıntılarından, 1800 kilometrelik Kızıldeniz kıyı şeridine, Riyad’ın kozmopolit şehir yaşamından Cidde’nin tarihi güzelliklerine kadar zengin bir deneyim yelpazesi sunan Suudi Arabistan, bu tanıtım kampanyası ile ziyaretçileri gizli hazinelerini ve sıcak konukseverliğini keşfetmeye davet ediyor.
Türkiye’de yürütülen tanıtım kampanyasında, hedef kitleye etkili bir şekilde ulaşmak için özel projeler geliştirilip etkinlikler düzenlenecek, dijital platformlar ve sosyal medya gibi çeşitli pazarlama kanalları kullanılacak. Suudi Arabistan’ın doğal güzelliklerini, kültürel mirasını, zengin mutfağını ve macera fırsatlarını ön plana çıkaracak bu tanıtım kampanyası ile Türk gezginlerinin bir sonraki tatil rotalarını Suudi Arabistan’a çevirmeleri hedefleniyor. Turizmi teşvik etmenin yanı sıra Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki kültürel alışverişi güçlendirmek ve dostluk bağlarının derinleştirilmesi de amaçlanıyor.
Dünyanın en hızlı büyüyen destinasyonlarından biri olan ve on iki aya yayılan turizm kaynaklarına sahip olması nedeniyle dünyadaki en dinamik turizm destinasyonu olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Suudi Arabistan 2023 yılında tüm dünyadan 100 milyon ziyaretçiyi ağırlamıştır ve 2030 yılına kadar yılda 150 milyondan fazla ziyaretçi çekmeyi hedeflemektedir.
Suudi Arabistan, yapım aşamasında olan oteller de dahil olmak üzere 400,000’den fazla oda kapasitesini 2030’a kadar 854,000’e yükseltilmeyi planlamaktadır. Dünyanın en dinamik ve farklı deneyimler yaşatan destinasyonunun inşa edildiği Suudi Arabistan, milyonlarca ziyaretçisi için erişimi kolaylaştıran çalışmalarına hızla devam etmektedir. Bunlardan biri de Riyad’ı küresel bir merkez haline dönüştürecek ve kapasitesinin 2030’a kadar yıllık 120 milyon yolcuya çıkarılması planlanan Kral Selman Uluslararası Havalimanı projesidir. Ayrıca Suudi Arabistan, elektronik vize uygulaması ile kapıda vize veya 96 saat geçerli ücretsiz stopover vizesi ile Türk ziyaretçiler için seyahat kolaylığı sağlamıştır.
Suudi Arabistan, Arap Yarımadası’nın güzelliklerini korumak için dönüşümünün kalbine sürdürülebilirlik uygulamalarını yerleştirmiş olup, bölgenin eşsiz mercan resiflerini, mangrov ormanlarını ve deniz habitatını korumak için Kızıldeniz’de net %30 gibi iddialı bir koruma alanı sağlamayı ve yenilenebilir odaklı bu turizm projesiyle çevreye, topluma ve ekonomiye katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Kızıldeniz Projesi’nin bir parçası olarak Haziran 2021’den bu yana 3.6 milyon bitki ve ağaç yetiştirilmiştir ve 2026’ya kadar 30 milyon bitki ve ağaç yetiştirilmesi ve Ortadoğu’nun en büyük peyzaj fidanlığının kurulması planlanmaktadır.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 7 alanı ve 10.000’den fazla arkeolojik sit alanıyla Suudi Arabistan, zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Gezginler, Necd‘in kalbinde saklı Ushaiger Miras Köyü‘nde antik Suudi Arabistan’ın otantik cazibesini deneyimleyebililir veya yine UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Arabistan’ın doğduğu yer olan Diriye’yi keşfedebilirler. Suudi Arabistan’ın kozmopolit şehri ve kültürel açıdan önemli bir merkez olan Cidde’de ise yıl boyunca Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali’nden Formula 1 yarışlarına kadar pek çok önemli etkinlik düzenlenmektedir.
Suudi Arabistan’ın ilk UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Hegra da dahil olmak üzere antik anıtları, kaya oluşumları ve tarihi hazineleriyle bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Al-Ula, 200.000 yılı aşkın bir tarihi barındırmasıyla yaşayan bir müze olarak gezginleri ağırlamaktadır. Suudi Arabistan, 304 müzeye, 85 halka açık kütüphaneye, 262 tiyatro salonuna ve 75 galeri ve sergi salonuna sahiptir.
Suudi Arabistan, Jabal Al Soudah’ta doğa yürüşünden dünyanın en muhteşem dalış noktalarından Kızıldeniz’de dalışa kadar her yaştan ziyaretçiye hitap eden çeşitli doğa ve macera aktiviteleri sunmaktadır. Bölgenin hızla gelişen kültür, spor ve eğlence merkezi olan Suudi Arabistan, tüm yıla yayılan ve başka hiçbir destinasyonda sunulmayan farklı aktivite ve deneyimleriyle misafirlerini ağırlamaktadır.
Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 stratejisinin bir parçası olarak önemli giga projeleri de bulunmaktadır. NEOM, yenilik, teknoloji ve sürdürülebilirlik merkezi olarak kurgulanan ve yeni bir geleceği temsil eden fütüristik bir mega şehir projesidir ve yapay zeka, robotik ve yenilenebilir enerji kaynakları gibi ileri teknolojileri içermektedir. Ayrıca, Riyad yakınlarında inşa edilen eğlence şehri Qiddiya’nın tema parkları, spor tesisleri ve kültürel mekanlarıyla dünyanın ilk çok amaçlı oyun ve en büyük eğlence kenti olması hedeflemektedir.
Suudi Arabistan küresel bir turizm destinasyonu olma yolculuğunu hızla sürdürürken, “Arabistan’a Hoş Geldiniz: Eşi Benzeri Olmayan Bir Destinasyon” başlıklı tanıtım girişimleriyle Krallığın, dünyanın dört bir yanından turistleri ağırlayan ve kültür, doğa ve macera turizmi gibi farklı segmentlerde de gelişim hedefleyen bir strateji benimsediğinin altını çizmektedir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt bırakın